Natuur/landschapsfotografie waarbij de 4 seizoenen en de verschillende soorten landschappen een grote rol spelen dit bepaald wat voor foto je maakt. Maar het licht bepaald hoe goed de foto wordt.

Het landschap kan nog zo mooi zijn maar wanneer je te veel tegen licht hebt of het onderwerp wat je wilt fotograferen te donker is zal de foto niet zo worden waar je op had gehoopt. Daarom is het heel erg belangrijk dat je geduld hebt bij het maken van een landschapsfoto wacht tot dat het licht goed genoeg is om de foto te maken. Ga op tijden wanneer het licht het beste is, bijvoorbeeld vroeg in de ochtend net voor zonsopkomst of aan het eind van de dag net voor zonsondergang dan heb je de meeste kans voor een mooi belichte foto.

Een foto van een landschap is pas echt geslaagd als de compositie goed is. hiermee wordt bedoeld dat de foto interessant  is om naar te kijken. Dit doe je door in de voorgrond, midden en achterin de foto iets van interesse te laten zien. Gebruik hiervoor paadjes, muurtjes, riviertjes, rotsen en de lucht in de achtergrond. Dit maakt het ook leuk om naar een foto te kijken omdat er dan veel op te zien is.